Cradle to Cradle

Afstudeeronderzoek

Sinds februari voer ik mijn afstudeeronderzoek uit bij Hulleman Textiel. In dit verhaal neem ik jullie mee in het onderzoek en wat er allemaal bij komt kijken.

Met het onderzoek werk ik mee aan de droom van Hulleman Textiel om gebruikte dekbedden te recyclen en als nieuwe grondstof in te zetten. Een super interessant en uitdagend onderzoek. Zo   spreek ik met veel verschillende mensen uit de recyclingwereld en kom onder andere hierdoor tot nieuwe inzichten. Daarnaast heb ik nauw contact met mijn afstudeerbegeleider vanuit Hulleman Textiel, Astrid en met Johan. Hierdoor leer ik veel over hoe Hulleman Textiel te werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken om een hoesloos dekbed te ontwikkelen. Al deze leermomenten horen bij het doen van onderzoek en het beantwoorden van de hoofd- en deelvragen.

Voor het afstudeeronderzoek wordt de technische cirkel van het ‘cradle to cradle model’ toegepast. De filosofie achter het model is dat alle gebruikte materialen oneindig hergebruikt kunnen worden bij het produceren van nieuwe volwaardige producten  (Braungart & McDonough, 2002).  De vijf stappen in het model zijn de basis voor het afstudeeronderzoek en aan de hand daarvan zijn hoofd- en deelvragen opgesteld.

Production, Product en Use phase

Bij de eerste deelstap ‘Production’ breng ik in kaart hoe Hulleman Textiel momenteel haar hoesloze dekbedden produceert en het daarbij horende productieproces. Daarnaast heb ik ook contact met de leveranciers over het gebruik van bepaalde grondstoffen.

Bij de tweede deelstap van het model wordt onderzocht wat de productspecificaties van de hoesloze dekbedden zijn. Ook wordt er gekeken wat hierbij de randvoorwaarden zijn op het gebied van bijvoorbeeld kwaliteit.

Bij de derde deelstap van het model geef ik het beeld wat de ‘levenscyclus’ van een hoesloos dekbed is. Hiermee onderzoek ik hoe het dekbed wordt gebruikt door de klanten en wanneer een hoesloos dekbed als versleten wordt bevonden.

Return and Disassembly

De volgende stap is om te onderzoeken welke recycling of hergebruik methodes er zijn en welke toepasselijk is voor de hoesloze dekbedden. Hierbij speelt ook mee wat het uiteindelijke eindproduct wordt. Mocht uit het onderzoek komen dat van oude dekbedden, nieuwe dekbedden gemaakt kunnen worden, zal de kwaliteit en eigenschappen hetzelfde moeten zijn. Het kan ook zo zijn dat er een andere toepassing voor de dekbedden gevonden wordt. Voor deze deelstap ben ik in contact met verschillende bedrijven in die gespecialiseerd zijn in mechanische en chemische recycling.

Zo zou een eventuele optie kunnen zijn dat via het lectoraat ‘Lichtgewicht construeren’ van het Saxion een toepassing voor de dekbedden gevonden wordt. Dit kan bijvoorbeeld door het te gebruiken in composietmaterialen of dat het geperst wordt in bepaalde vormen. Dit zal onderzocht kunnen worden als Saxion weer open is en het weer is toegestaan om aan de slag te gaan!

Bij een ander bedrijf staat in de toekomst een chemische proef op lab schaal ingepland. Aan de hand van deze proef wordt vastgesteld of het mogelijk is om Polyester en polyester/katoen chemisch te recyclen. Helaas door de Coronacrisis zijn deze proeven en onderzoeken van de mogelijkheden uitgesteld. Desalniettemin zal wanneer mogelijk de proef alsnog worden uitgevoerd!

Technical nutrients

Bij de vijfde deelstap van het model zal ik vaststellen wat de mogelijke belemmeringen zijn in het onderzoek en de mogelijkheden voor hergebruik en recycling.

Dit zijn de stappen die ik momenteel aan het doorlopen ben in mijn onderzoek. De volgende fase is het omzetten van de informatie in resultaten en conclusies voor het onderzoek, hierover later meer!